Behringer A500 - moddningsoffret

Hur funkar tekniken bakom bra hifi?

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Behringer A500 - moddningsoffret

Inläggav bomellberg » 2009-12-17 17:33

Om någon har ett dylikt så tages det tacksamt emot.

Eller kanske till och med en servicemanual finns i någons gömmor?

Mvh,

/Bosse

EDIT: Riktigt schema kan nu hittas på sidan 4. Lösningen på mitt specifika problem (trasig kanal 1) hittas på sidan 5.
Senast redigerad av bomellberg 2010-01-14 01:11, redigerad totalt 6 gånger.
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
paa
Sökaren
 
Inlägg: 29186
Blev medlem: 2005-01-10

Inläggav paa » 2009-12-17 20:30

[s]Det lär vara en klon på Alesis RA500, ingen aning dock om det är mycket eller lite som skiljer, men till dom finns det massor av ställen att ladda ner servicemanual i PDF som innehåller schema, om man googlar lite.[/s]
Edit: Det visade sig ju helt sakna all grund, schemat är ju inte lika på en fläck!
Senast redigerad av paa 2009-12-22 11:27, redigerad totalt 3 gånger.
Passiv delägare av Sonic Design

Kraniet
 
Inlägg: 8832
Blev medlem: 2003-10-04
Ort: Umeå

Inläggav Kraniet » 2009-12-17 23:53

Ser ju hyffsat lika ut iaf..
Alesis
Bild

Behringer
Bild
Vackra ord är inte sanna, Sanna ord är inte vackra. / Tao Te Ching

Användarvisningsbild
AndersP
 
Inlägg: 1069
Blev medlem: 2004-07-14
Ort: Gävle

Inläggav AndersP » 2009-12-18 02:01

e-mail?
"I wouldn't go that far as to call the brother fat. He's got a weight problem. What's the nigga gonna do? He's Samoan."

Linkwitz Orion
6 a2
PiM

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-18 09:32

bosse@mellberg.org

Tack!

/Bosse
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-18 10:07

Av AndersP fick jag detta schema:

Bild

Det har figurerat på diyAudio och sägs visa ena kanalen. Tyvärr verkar det inte stämma riktigt, då den A500 jag har problem med har två stycken 4580:or (ADC:er)[s], samt andra utgångstrissor, nämligen MJE15030/MJE15031 eller om det är MJ15003/MJ15004.[/s]

Det är möjligt att A500 är en klon av Alesis RA500, men då är det en avlägsen klon. Det är inte mycket som är lika dem emellan, speciellt när det gäller den fysiska uppbyggnaden. Alesisen har separata PSU-kort och input-kort tex.

Om någon annan har kunskap i frågan så varsågoda!

Mvh,

/Bosse
Senast redigerad av bomellberg 2010-02-09 10:37, redigerad totalt 2 gånger.
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-18 10:55

Jag har skickat en fråga till Behringer om möjligheten att ladda ner/köpa schema. Troligen får jag nekande svar, men man kan ju alltid prova.

De har ju dessutom inget servicecenter i Sverige, så det finns ingen tredjepart att vända sig till.

Mvh,

/Bosse
Senast redigerad av bomellberg 2009-12-18 11:02, redigerad totalt 1 gång.
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
RogerGustavsson
 
Inlägg: 14810
Blev medlem: 2004-05-02
Ort: Huskvarna

Inläggav RogerGustavsson » 2009-12-18 11:00

bomellberg skrev:Tyvärr verkar det inte stämma riktigt, då den A500 jag har problem med har två stycken 4580:or (ADC:er), samt andra utgångstrissor, nämligen MJE15030/MJE15031 eller om det är MJ15003/MJ15004.


Bör nog vara de sistnämnda.

Användarvisningsbild
Stegvis
 
Inlägg: 47
Blev medlem: 2009-11-04
Ort: Östergötland

Inläggav Stegvis » 2009-12-18 12:16

Det är något skumt med schemat från AndersP.
T11, T12 drar ström från +Vcc till jord?
(och T9, T10 p.s.s. från -Vcc)

Högtalarutgången från en kapacitiv spänningsdelare (C8, C9) mellan +Vcc & -Vcc
utan direktkoppling till någon transistor?

Det blir nog varmt men blir det någon utsignal på högtalarutgången?

Användarvisningsbild
rikkitikkitavi
Good loudness
 
Inlägg: 7611
Blev medlem: 2003-07-16
Ort: somewhere nice

Inläggav rikkitikkitavi » 2009-12-18 13:48

4580 är en OP...
dräller av dem i Behringers apparater.

Stegvis, jag håller med dig. schemat är nog en katastrof om det byggs i verklligheten. det hinner nog inte ens bli varmt när trissorna kortsluter från matning mot jord.

eftersom layouten ser ut som andra behringerscheman misstänker jag det är en maskivroka av Behringer. de sprider falska scheman så ignen kan koperia !!! :)

Användarvisningsbild
Ragnwald
 
Inlägg: 17587
Blev medlem: 2005-02-13
Ort: Gotland

Inläggav Ragnwald » 2009-12-18 21:57

Stegvis skrev:
Högtalarutgången från en kapacitiv spänningsdelare (C8, C9) mellan +Vcc & -Vcc
utan direktkoppling till någon transistor?


Jo, jag tyckte också att det såg märkligt felaktigt ut.
Den som vet mest, tror minst.

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-18 22:27

Verkar som om man låter jordpunkten "vandra"?
Senast redigerad av Flint 2009-12-19 00:39, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild
skrutten
 
Inlägg: 2604
Blev medlem: 2003-07-16
Ort: Hlewanger

Inläggav skrutten » 2009-12-18 22:49

Jag gillar inkopplingen av OP-ampen. :twisted:
"och allt är bara en test av synapserna"

- Medlem i MEK -

Användarvisningsbild
Stegvis
 
Inlägg: 47
Blev medlem: 2009-11-04
Ort: Östergötland

Inläggav Stegvis » 2009-12-18 22:59

Jag tror jag sett något liknande i en tidig Åsa-Nisse-film men redan
dom gamla grekerna visste ju att sådant inte fungerar i verkligheten,
"Navigare Nesse Est!" som dom så träffsäkert formulerade det.
"Nesse, nu är du ute och seglar igen!" översatt till Svears & Göters språk.

Han som ritade schemat behöver junte va dum, han kanske bara har otur
när han tänker.

Urschäkta om jag svamlar - jag har gravöl för SAAB.

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-19 01:04

Behringer technical support skrev:Hi Bo and thank you for writing to BEHRINGER technical support!

BEHRINGER only releases schematic diagrams to our authorized Service Centers. This is partially due to the need to keep proprietary intellectual property protected, but also because giving a schematic to a customer implies that we are recommending the customer perform their own repair. This is contradictory to company policy, as we only recommend our authorized Service Centers to perform repairs on BEHRINGER products. Adhering to this policy guarantees that all repair work is carried out to factory specifications and all warranties are maintained. It also ensures quality work by factory-authorized technicians - and it simply keeps us out of liability issues. We hope you understand.

If you need to find you nearest service center, you can use our service center tool to locate the one nearest you. I have provided the link below.

http://www.behringer.com/EN/Support/Ser ... nters.aspx

We hope that we have been able to help you with this information.

Best regards,
Gene L.
Your BEHRINGER Customer Support Team


Tja, det var väl inte annat att vänta.

Mvh,

/Bosse
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
Ragnwald
 
Inlägg: 17587
Blev medlem: 2005-02-13
Ort: Gotland

Inläggav Ragnwald » 2009-12-19 02:06

Finns ju inget serviceverkstad i Sverige.
Säg att du funderar på att starta upp och behöver alla scheman. :D
Den som vet mest, tror minst.

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-19 02:32

Jag börjar bli mer och mer övertygad om att det faktiskt är det korrekta schemat.

Min gissning är att den extra 4580:a som sitter på kortet, har till uppgift att nivåanpassa de balanserade ingångarna. Det står beskrivet i manualen att om de ingångarna används så förstärks signalen ytterligare 6dB.

Ingångarna syns ju inte alls i schemat ovan. Tja, det är väl bara att börja mäta. Återkommer på söndag.

Mvh,

/Bosse
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
AndersP
 
Inlägg: 1069
Blev medlem: 2004-07-14
Ort: Gävle

Inläggav AndersP » 2009-12-19 08:46

Har du gjort den här modden?

Bild

Potentiometrarna på min A500 verkar inte vara nån vidare kvalle. Det händer konstiga saker ibland när man skruvar på dom. Drar jag på max på ena kanalen börjar den dista hörbart!
"I wouldn't go that far as to call the brother fat. He's got a weight problem. What's the nigga gonna do? He's Samoan."

Linkwitz Orion
6 a2
PiM

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 12:54

Dom kör med olika jord för signaldelen och effektdelen. Jord A och jord B. Vet just nu inte hur jag ska lösa det simuleringsmässigt.

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 14:11

Någon som har ett schema på nätdelen?

Användarvisningsbild
Stegvis
 
Inlägg: 47
Blev medlem: 2009-11-04
Ort: Östergötland

Inläggav Stegvis » 2009-12-19 14:29

Kul att du är nyfiken nog för att simulera schemat.

Det blir nog inget större fel om du slår samman A och B.
OP-n får väl sin matning från +-15V-punkterna i schemat
och då är den redan med på den sidan. Skulle det finnas
skillnader mellan A och B-jord kommer det bara in via
common-mode-känsligheten på OP-n.

Strömmen genom T9,T10,T11 och T12 vid full insignal säger nog en del
om schemat är korrekt.

Förbindelsen mellan matningsspänningarna via R6 och R7 och till
plusingången på OP-n är jag själv nyfiken på. Kanske någon listig
kompensation för variationer i matningsspänningen? Eller oxo
förstärks alla störningar på matningspänningen bara.

Det går med några pennstreck i schemat att få till mera normala
strömvägar genom trissorna (enligt min kalibrerade kristallkula).

Flint: Kan du simulera rökslingor i Spice oxo?

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 14:49

Stegvis skrev:Det blir nog inget större fel om du slår samman A och B.

Det beror på hur nätdelen är jordad.

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 15:48

Stegvis skrev:Förbindelsen mellan matningsspänningarna via R6 och R7 och till plusingången på OP-n är jag själv nyfiken på. Kanske någon listig kompensation för variationer i matningsspänningen? Eller oxo
förstärks alla störningar på matningspänningen bara.

R6 och R7 behövs egentligen inte för annat än att ge C53 en någorluda jämn R att "bryta" mot. Enbart potten på 20K ger för stor variation beronde på var den hamnar mellan noll och full volym. Det är min version.

Användarvisningsbild
bomellberg
Redaktör
 
Inlägg: 5076
Blev medlem: 2006-11-14
Ort: Lund

Inläggav bomellberg » 2009-12-19 16:17

Anders: Jag har inte gjort modden ännu, men planerar att göra det.

Flint: Jag kan tyvärr inte hitta mer info än just detta. Om du lyckas med en simul så är vi nog många som är intresserade!

Ja just det, jag kollade trissorna ännu en gång. Jag kan inte utläsa vad som står på själva trissar, men på kortet står det mycket riktigt 5200 resp 1943.

Mvh,

/Bosse
Ta allt jag skriver med en nypa salt, även detta!

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 16:50

bomellberg skrev:Jag kan tyvärr inte hitta mer info än just detta. Om du lyckas med en simul så är vi nog många som är intresserade!

Om man driver det där "schemat" med en standardnätdel så har man sig en normal elektrisk utegill. Om man däremot tänker sig att nätdelens normala jord hänger i luften skulle det kunna fungera. Det var därför jag frågade om ett schema på nätdelen. Ska se om jag kan fantisera ihop en funktion som utgångsläge. Själva utgångsstegets grundfunktion har jag fått att fungera med bias och så men som sagt, det blir signalmässig kortis.

Användarvisningsbild
Ragnwald
 
Inlägg: 17587
Blev medlem: 2005-02-13
Ort: Gotland

Inläggav Ragnwald » 2009-12-19 17:16

Flint skrev:Om man däremot tänker sig att nätdelens normala jord hänger i luften skulle det kunna fungera.


Det nämndes i en annan tråd, att så var faller. Kommer inte ihåg vem som påpekade det, eller vilken tråd det var.
Den som vet mest, tror minst.

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 17:21

Ragnwald skrev:
Flint skrev:Om man däremot tänker sig att nätdelens normala jord hänger i luften skulle det kunna fungera.


Det nämndes i en annan tråd, att så var faller. Kommer inte ihåg vem som påpekade det, eller vilken tråd det var.

Va bra. Kan du komma på några lämpliga sökord?


Någon som har schemat på nätdelen till Sumo 9. Den har också någon liknande teknik.

Användarvisningsbild
paa
Sökaren
 
Inlägg: 29186
Blev medlem: 2005-01-10

Inläggav paa » 2009-12-19 17:27

Passiv delägare av Sonic Design

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 17:33

Bra paa. Stämmer som jag tänkte men jag var lite osäker på kopplingen. Det får bli uppslag till test.
Senast redigerad av Flint 2009-12-19 18:03, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild
Flint
Rör om i grytan!
 
Inlägg: 19998
Blev medlem: 2004-07-11

Inläggav Flint » 2009-12-19 17:41

Japp. Då börjar det likna något. Fint grupparbete.

Nästa

Återgå till Teknikforum


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Maccis, thiel och 2 gäster