Faktiskt. faktagranskande journalistik

Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige.

Samarbetets syfte är att bidra till en öppen, inkluderande och faktabaserad offentlig debatt. Genom att gå igenom faktaunderlaget bakom påståenden som påverkar vår verklighetsuppfattning arbetar vi för en källkritisk diskussion och en konstruktiv samhällsdebatt. Faktiskt ska också avslöja spridningen av konstruerade och påhittade nyheter och annat digitalt medieinnehåll som utger sig för att vara sanna.

Faktiskt arbetar efter de spelregler som finns för svensk press, radio och tv. Varje deltagande mediehus/ansvarig utgivare fattar beslut om och genomför sina egna faktakollar och publicerar dessa på sina respektive plattformar. Gemensamt för samarbetet är sajten Faktiskt.se där länkar till samtliga faktakollar finns och publiken kan lämna tips.

Faktiskt följer de riktlinjer som satts upp av det internationella faktakollsnätverket IFCN och deras ”Fact checkers code of principles”. Dessa regler kräver att vi är neutrala och politiskt oavhängiga och har full öppenhet om metoder, källor, finansiering och organisation.

Faktiskt är ett samarbete mellan

Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Sveriges Television
KIT
Sveriges Radio

Kontaktpersoner

Erik Olsson Kit

Reporter på KIT. Skriver och gör video, mest om ekonomi och politik, och har jobbat kontinuerligt med faktakollar sedan han började på KIT 2015.

Hugo Ewald Dagens Nyheter

Faktakollsredaktör på Dagens nyheter. Tidigare redaktör för tidningen Metros Viralgranskaren mellan 2015 och 2018.
+46701615817

Jenny Küttim Sveriges Television

Frilansjournalist med fokus på grävande journalistik och en del av SVT:s redaktion för faktakoll. Flerfaldigt prisbelönt, bland annat med Stora Journalistpriset, TV-priset Kristallen och Frilanspriset.

Maja Lagercrantz Sveriges Radio

Reporter på Ekot som jobbar som faktagranskare under valet 2018. Allmänreporter som gjort många granskningar för programmet Kaliber.
+46736558871

Per Kudo Svenska Dagbladet

Reporter på Svenska Dagbladet. Gör i år faktagranskningar inför valet.
08 - 13 53 42

Dela sidan

Följ faktiskt på Instagram

Ett samarbete mellan
SVT, SR, SvD, DN och KIT